DISNOTOR NA SALAŠU

Jel ste bili kadgod na bunjevačkom disnotoru ? 

Evo kaki je bio kadgodašnji disnotor na salašu kod dide i majke







Zima za disnotor je bila ko stvorena da se meso dobro oladi. To je bio velik događaj na svakom salašu kojeg su svi čekali, a najviše dica. Disnotor se mogo pravit makar koji dan, a najviše se pravio subatom. Udate ćeri i zetovi s dicom dolazili su još u petak uveče na kolima el soncama. Sinovi i snaje su obicno živili kod roditelja na salašu. Onda su i dica bila slobodna za škulski raspust.





Paorske peći se dobro ugriju da su sobe vruće kad dodu gosti.
Domacini su bili zdravo sritni kad se tako svi skupe, pa di ji ima više tu je lipče i veselije. Muškarci su se uveče kartali, dica su se veselo sigrala, a žene su kojišta pripravljale. Načistile su   luka bilog i crnog, pripravljale koji kake velike         sude što se ne asniraje svaki dan. Vajlige, citku,     kačice za mast, velike tepcije da bidne spremno     kad zatriba.


                               🍺🍺🍺🍺


U subatu ujutru su svi rano ustajali još za mraka, pa čim pocme svanjivat laćali su se posla.

Zaklali su svinče, a di ima više celjadi klalo se i po tri četri ranjenika. Kadgod su svinje palili sa slamom, samo je podikoji veći gazda imo niku mašinicu di su se ložile čutke, a na kraju je bio otvor kudan je izlazio plamen pa su se tako palili svinji. Sad to rade s butanom, a kadgod se nije ni znalo za butan. Čim jedno svinče opale jedni ga peru, a drugi pale druge svinje. Kad se lipo opere, jedan muškarac koji je u tom bio višt raspravlja svince. Prvo se izvade šunke pa tako sve redom, nosi se na velik astal da se meso ladi.




                                 🍺🍺🍺🍺



Jedna žena oma nasiče mesa pa nastavi paprikaš da se kuva. Kad paprikaš provre nasiče se i žigerice. Kad se izvade criva, žene su lagano odvajali, tanka criva od debeli. Tanka criva su se prala i kašikom strugala, dok su se debela prala dok voda ne bude sasvim čista. Ako je koja žena bila u blagoslovljenom stanju nije smila radit sa crivima, pa je ona imala drugi poso – pazila je na dicu.






U obaru se mećala glava, srce, pluća, slezina i drugi sitnež.
Kad se skuva isiče se, metne se crnog luka, soli, papra i malo sitne paprike, i od tog se nadiju krvavice. Kad se paprikaš skuva, a to je bilo oko podne, onda su svi užinali, paprikaš s kiselom paprikom i krastavcima. Posli užne su jedni sikli meso za divenicu, a drugi slaninu od čega se topila mast, pa kad se uprže žmare procide se od masti. 
Jedna žena zakuva tisto za fanke, pa kad se krenu peku se na masti i svi su ili vrući fanaka, pa opet rade dalje. Kad se nadiju krvavice i divenice i istope žmare, nasole se šunke i drugo meso pa je poso gotov.
Žene priprave večeru: svinjska cakumpak čorba, a posli pečena krvavica, divenica i meso s kiselom paprikom i duncom.







Svi su bili srićni i veseli, stariji, mladi a najviše dica. Posli večere su dolazili momci i divojke iz komšiluka pa su zaigrali i zapivali, a ljudi su igrali karte. Sutradan je bilo prelo. Tu je bila pozvana i cura iz rodbine koja se te godine udala i momak koji se te godine oženio. Bila je svečana užina, čorba, meso, krvavica i divenica, na kraju prisnac i fanki. Svaki je gost darivan za prelo a pridveče su se gosti razišli svojim kućama .



↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡↡
.

Nema komentara:

Objavi komentar