MASKA VINČANJE U LJUTOVU / MIRGEŠU

Pogledajte kako su u Ljutovu (Mirgešu) mištani otirali zimu !


Sad već po tradiciji svake godine na pokladni utorak u naselju nedaleko od Subotice
mištani ovog sela organizuju po starom adetu šaljiv prikaz svatova kako bi na taj način
po kadgodašnjem virovanju uspili otirati zimu kako bi je zaminilo proliće.

                                                         Pogledajte video snimak


O Maska vinčanju Alojzije Stantić kaže ;

Pokladni šaljiv adet* “Maska vinčanje” obavljan na kraj poklada* toliko mi je lip, a do sad javno ne spominjan – zato se kanim sačuvat ga od zaborava. 

Na treći dan poklada podigdi su na veselu zabavu kontena* čeljad ponovili  starovinski šaljiv adet, kojem su nadili* maska* vinčanje. U njemu su se muškarci priobukli i udesili na izgled žena, a ženske su se priobukle i udesile na izgled muškaraca.

Namaškarana čeljad su odsigrali događanje u svatovima: od obavljanja vinčanja do okrećanja snaše. Svatovci* i gledači se što lipče priudese (maskiraje): žene u muškarce, a muškarci u žene. Kad je obavljen pokaz vinčanja i okrećanja snaše, zabavljanje se nastavilo igrankom, pismom, veseljem..

Na sliki /  Snaša je već malo noseća



Ko i svi drugi svatovi, i Maska svatovi se sastoje od redovni učesnika - snaše, đuvegije, kuma, starog svata, mastalundžija, svekra, svekrve i drugi zvanica, a ono što je posebno zanimljivo za ovaj običaj je da su tom prilikom muškarci obučeni ko žene, i obratno. Namaškarani, veseli i nuz pratnju muzike, svatovi na karucama iđu po kućama di ji domaćini rado ugoste i počaste, pa se tad svatovi zagriju nuz  po koje kolo.




Maska svatovi je pokladni običaj Bunjevaca od davnina.  Zima polagano izlazi, približava se proliće i rađa se novi život, pa se zato prave svatovi koji svojom muzikom i  zvonjavom iđu kroz selo, i tako plaše zimu i nečiste sile s  ciljom da što prija odu i da se ne vrate. – divani učesnik svatova Petar Ivković Corda, kojem je pripala uloga svećenika




 Zvanice za prevoz asniraju svakaka srestva




Traktori, prikolice...




Fijakeri, špediteri, motorbicigle,

bicigle...

Kraj zime i Poklada se u Mirgešu već godinama obilužava starim bunjevačkim običajom Maska svatovima. Tako Mirgešani imaje priliku da se još jedared prid veliku korizmenu post provesele nuz muziku, pismu i igru i obađu nuz veselje par migerški obitelji. Svatovi svraćaju u svaku kuću di je otvorena kapija.


Najsvečaniji dio svadbe je vinčanje, koje se svake godine upriliči u prostorijama Doma kulture. Mladu i mladoženju dočekaju svekar i svekrova, a posli odigranog kola, sveštenik ji obično na šaljiv način vinčava. Kako to običaj nalaže, obavi se i okrećanje snaše, a posli svega slidi veselje nuz živu muziku s prisutnim gostima.






Maska svatove organizuje Udruženje građana   

“Bunjevci - Ljutovo” iz Ljutova.

Nema komentara:

Objavi komentar